WERKEN  
       
  Advocatenkantoor te Amsterdam  
  Kantoorgebouw te Rotterdam
 
  PowernapChair en HNW  
  Kantoorgebouw te Amsterdam (1)  
  Kantoorgebouw te Amsterdam (2)
 
  Kantoorgebouw te Delft
 
  Kantoorgebouw te Muiden  
  Concept netwerkkantoor  
  Prijsvraag: Tekenen voor de toekomst  
  Vrolijk plafond  
  DD Kast  
  Analyse groot kantorencomplex  
       
       
  Een netwerkkantoor voor Microsoft

In 1997 is er onderzoek gedaan naar 'het kantoorgebouw van de toekomst' . De vraag was hoe een kantoorgebouw eruit kan zien als gevolg van het opkomende gebruik van ICT (Informatie en Communicatie Technologie) en de 'bijwerkingen' (positieve en negatieve) daarvan voor de werknemers. Voor de studie is als voorbeeld Microsoft gekozen als toonaangevend bedrijf op ICT gebied in de jaren ’90.

Het netwerkkantoor
Een van de gevolgen van moderne ICT is dat men overal kan werken, waardoor er andere redenen ontstaan om naar ‘kantoor’ te gaan. De belangrijkste reden om wel naar kantoor te gaan is vooral van sociale aard. Men komt voor de collega's, besprekingen, trainingen en/of om gebruik te maken van ICT apparatuur en informatie die er elders niet is.
Het kantoor wordt ruimte voor het fysieke sociale netwerk en knooppunt van het virtuele netwerk. Dit nieuwe kantoorconcept noemen we het 'netwerkkantoor'.

Van binnen naar buiten
Omdat de gebruikers van ICT en ICT zelf aanleiding zijn voor het gebouw, is er van binnen naar buiten ontworpen, beginnend bij de gebruiker. Interessante routes en ruimtes zijn ontworpen om ontmoetingen te stimuleren en werknemers te inspireren. De ontmoetingsroutes en -plekken zijn er in verschillende soorten: van een ‘trampoline-kamer’ tot sta-werkplekken op de ‘helling’.
Het ICT netwerk is als visueel element gebruikt, waardoor hij ook goed bereikbaar is voor onderhoud, want aanpassingen zijn regelmatig nodig in de snel vernieuwende ICT wereld. Dat iets niet werkt in de ICT zal ook altijd blijven gebeuren. Daarom zitten de netwerkbeheerders in een centraal geplaatste cockpit op de 'eretribune', met zicht op de medewerkers.

De 'tube'
Bovenop het gebouw is de ‘tube’ gelegen: een netwerkruimte is de ruimste zin. Hier bevinden zich onder meer presentatieruimtes, cursusruimtes en congresfaciliteiten. Deze tube geeft dit netwerkkantoorgebouw een multifunctioneel karakter. Iedereen (ook mensen van andere bedrijven) kan er bijvoorbeeld vergaderen met mensen aan de andere kant van de wereld via de nieuwste beeld-geluid verbindingen. Met deze service kan je voor vergaderingen ver weg, toch dicht bij huis blijven, want niet iedereen heeft de ICT faciliteiten en kennis in huis.

Het ‘kantoor’ van de toekomst bestaat dus niet meer, het ‘netwerkkantoor’ wel!
 
       


 
Impressie kantoren van vroeger Impressie kantoren v. d. toekomst