Casa Circular is een zomerhuis, maar ook een demonstratieproject en experiment voor gezond, circulair en toegankelijk bouwen. De uitbreiding van Casa Circular is in 2020 opgeleverd. Fase 1 betrof de verbouwing, bekijk de foto’s op Casa Circular 3.0 Fase 1
Op nummer één stond het creëren van een super gezond binnenklimaat, een binnenruimte die niet alleen goed aanpasbaar is, maar ook op het gebied van daglicht, akoestiek en contact met groen optimaal presteert. Circulair moest het ook worden, dat is niet 100% gelukt, maar we zijn wel ver gekomen. In ieder geval is er geen PUR en ander ongezond spul gebruikt. Biobased materialen en reused of refurbished onderdelen zijn op diverse plekken ingezet.
All-in-one Tentkamer – voor iedereen toegankelijk
De tentkamer is in dezelfde stijl als de bestaande watersnoodwoning (uit 1953) aangebouwd. De aanbouw bevat zowel een badkamer, slaapkamer als wasruimte. Deze uitbreiding, samen met een nieuwe, aantrekkelijk gemaakte hellingbaan aan de voorzijde, is geheel rolstoeltoegankelijk. Een rolstoelgebruiker van het platform ONGEHINDERD heeft geholpen met het ontwerp praktisch toegankelijk te maken voor rolstoelgebruikers. De uitdaging was om dit zo vorm te geven dat het niet teveel opvalt. Zo zijn er bamboe steunbeugels gebruikt in plaats van staal. Wat heel fijn is, is dat deze toegankelijkheid ook extra ruimte heeft gecreëerd die goed bruikbaar is voor iedereen.
Samenwerkingen
Voor de Tentkamer maakte textielontwerpster Michelle Schmit van een oude kampeertent de douchegordijnen in de aanbouw. De lampen boven het bed zijn van Superuse. Deze Parici collectie is gemaakt van in onbruik geraakte foto’s van parfums. Voor het gezonde aspect heeft bouwbioloog Florian Eckardt adviezen gegeven. Voor de WELL Building Standard toetsing heeft Tim Beuker van BBA mij op weg geholpen. Typografisch ontwerpster Monice Janson heeft de signing aan de buitengevel ontworpen, die voor een van de WELL eisen nodig was: een rookvrije zone rond het gebouw. Hoe geef je dit zo prettig mogelijk, maar ook functioneel aan? Daar is zij goed in. Verder hebben twee architecten uit de buurt geholpen bij de controle op de bouwplaats. Ook heeft een meubelmaker uit Stellendam een grote bijdrage geleverd aan de circulaire inrichting. Tot slot heeft ook een tuinarchitect adviezen gegeven voor een gezonde en duurzame tuininrichting.
Casa Circular moest vooral gezond van binnen worden. In een gezond binnenklimaat presteren mensen optimaal en men kan er ook beter ontspannen. Het ventilatiesysteem, de akoestiek, het licht en de materialen moesten aan strenge eisen voldoen om bij te dragen aan een gezond interieur.
Ook het stimuleren van beweging, contact met groen en een rookvrije zone horen hierbij. De richtlijnen van de Well Building Standard zijn hier op nageslagen. Omdat er nog geen Well Building Standard voor zomerhuizen bestond, kon er (nog) geen WELL label aan dit project gegeven worden.
Wel is Casa Circular maximaal gezond uitgevoerd. Zo zijn alle materialen vrij van formaldehyde en andere ongezonde stoffen. De vochtregulatie is optimaal (o.a. door de dampopen constructie en leemstuc), tafelbladen en aanrecht zijn zeer hygiënisch en de tegelvloeren met holle plinten zijn goed schoon te maken en comfortabel. Stille ventilatieboxen met vocht- en CO2sensoren gaan alleen aan als er mensen zijn en zorgen dat vuile of vochtige lucht automatisch wordt afgevoerd, waardoor er weer verse lucht binnenkomt.