Circulair bouwen en verbouwen

‘Circulair bouwen is goed voor de aarde, voor u en uw toekomstplannen

Wat betekent circulair bouwen in de praktijk? Het beste is eigenlijk niets doen, oftewel, wees kritisch op wat er ‘nieuw’ moet komen.

Het circulaire doel is zo weinig mogelijk materiaal / grondstoffen / meubels te verspillen. Niet weggooien maar ‘oogsten’ en een nieuw leven aan iets ‘ouds’ geven, misschien wel gerefurbished. Middels refurbishen of ‘redesign’ worden oude bouwdelen of meubels van meerwaarde voorzien. Er wordt losmaakbaar gebouwd, zonder ongezonde lijm, zodat verbouwen makkelijker en goedkoper wordt. Het toepassen van hernieuwbare / biobased materialen is gezonder en vaak ook beter van kwaliteit. Circulair bouwen zorgt voor een lagere CO2 uitstoot en dat ook de materiaalvoorraad van de aarde voor onze kinderen toegankelijk blijft.

Bekijk hier onder voorbeelden van circulaire onderdelen:

Uitgevoerde projecten met circulaire ambities in de spotlights:

Middelbare school Breukelen: ‘Gezond en Circulair’

Circulaire ambities voor Broklede, een havo/vwo school te Breukelen Al eerder werkten we (Sandra Risseeuw  i.s.m. Inside Options) aan dit schoolgebouw. Nu werden we gevraagd om een deel van de school maximaal circulair én gezond voor de leerlingen te verbouwen en inrichten.

Casa Circular 3.0 uitbreiding

Vooral gezond van binnen, maar ook maximaal circulair en toekomstbestendig moest dit zomerhuis worden. De oude charmante watersnoodwoning werd verbouwd, kreeg een rolstoelvriendelijke aanbouw en werd tot in de details uitgewerkt. Een rijk proces van onderzoek en samenwerking resulteerde in een heerlijke plek.

Mud House op de Zuidas

Het Mud House is een toren van leem voor op de Zuidas. Het project bouwt zichzelf op met behulp van buren en voorbijgangers. En na enige tijd bouwt het zichzelf weer af. De materialen kunnen dan weer een andere bestemming krijgen en een andere lokatie.Stappenplan Circulair Bouwen