Circulair bouwen en verbouwen

‘Circulair bouwen is goed voor de aarde, voor u en uw toekomstplannen

Wat betekent circulair bouwen in de praktijk? Het beste is eigenlijk niets doen, oftewel, wees kritisch op wat er ‘nieuw’ moet komen.

Het circulaire doel is zo weinig mogelijk materiaal / grondstoffen / meubels te verspillen. Niet weggooien maar ‘oogsten’ en een nieuw leven aan iets ‘ouds’ geven, misschien wel gerefurbished. Middels refurbishen of ‘redesign’ worden oude bouwdelen of meubels van meerwaarde voorzien. Er wordt losmaakbaar gebouwd, zonder ongezonde lijm, zodat verbouwen makkelijker en goedkoper wordt. Het toepassen van hernieuwbare / biobased materialen is gezonder en vaak ook beter van kwaliteit. Circulair bouwen zorgt voor een lagere CO2 uitstoot en dat ook de materiaalvoorraad van de aarde voor onze kinderen toegankelijk blijft.

Bekijk hier onder voorbeelden van circulaire onderdelen:

Uitgevoerde projecten met circulaire ambities in de spotlights:

Middelbare school Breukelen: ‘Gezond en Circulair’

Circulaire ambities voor Broklede, een havo/vwo school te Breukelen Al eerder werkten we (Sandra Risseeuw  i.s.m. Inside Options) aan dit schoolgebouw. Nu werden we gevraagd om een deel van de school maximaal circulair én gezond voor de leerlingen te verbouwen en inrichten.

Naar een Healthy Office

Hoe richt je een kantoor tijdens Corona zo gezond en circulair mogelijk in? 

Een voordeel van circulair bouwen is dat levertijden geen probleem zijn. De massief houten deur is een oude jaren ’30 deur, gered van de sloop. Ook een stalen pui met enkel glas is niet weggegooid maar een nieuwe binnenwand geworden. Geen gesleep met metal stud en gipsplaten dus, maar een kant en klare wand in één dag erin gezet.

Béta Lounge met circulaire accenten

Tevreden met de eerste vleugel, nu ook de BETA vleugel aan de beurt.  In de Béta vleugel werden de tussenruimtes ingericht als ‘Chemie lounge’ en ‘Bio lounge’. Het betreft de havo/vwo school Broklede te Breukelen. Samen met Inside Options ontwierp Sandra Risseeuw de nieuwe inrichting. Daarbij is het binnenklimaat een belangrijk aandachtspunt. Het uitgangspunt bij…Stappenplan Circulair Bouwen