Circulair maakt het verhaal af

‘Circulair bouwen is goed voor de aarde, voor u en uw toekomstplannen

Het eerste doel bij circulair bouwen is om zo weinig mogelijk materiaal / grondstoffen / meubels te verspillen. Niet weggooien maar ‘oogsten’ en een nieuw leven aan iets ‘ouds’ geven, misschien wel gerefurbished. Middels refurbishen of ‘redesign’ worden oude bouwdelen of meubels ook van een mooi verhaal voorzien, wat kan bijdragen aan uw visie, storytelling.

Het tweede doel is om zo te bouwen dat de materialen/delen makkelijk gedemonteerd kunnen worden zodat je later eenvoudig je gebouw kan aanpassen. En de materialen houden hun waarde omdat er bijvoorbeeld geen lijmresten aan zitten. Losmaakbaar bouwen zonder lijm, maakt verbouwen makkelijker en goedkoper in de toekomst. Circulair bouwen kan met biobased materialen (zoals hout, vlas, cellulose, hennep, kurk, bamboe) of met circulaire materialen (zoals met Metisse isolatie, Polygood platen, saveplastics planken, hergebruikte deuren etc.). Circulair bouwen zorgt ervoor dat de materiaalvoorraad van de aarde voor onze kinderen toegankelijk blijft. Ook zorgt het voor een lagere CO2 uitstoot en minder afhankelijkheid verre landen.

Wat betekent circulair bouwen in de praktijk? Je begint met een onderzoek naar wat er al is. Wat zijn de bestaande kwaliteiten? Daarna ga je kijken wat er mist… Eigenlijk is het het beste om niets te doen, oftewel, wees kritisch op wat er ‘nieuw’ moet komen.

Bekijk hier onder voorbeelden van circulaire onderdelen:

Uitgevoerde projecten met circulaire ambities in de spotlights:

Middelbare school Breukelen: ‘Gezond en Circulair’

Circulaire ambities voor Broklede, een havo/vwo school te Breukelen Al eerder werkten we (Sandra Risseeuw  i.s.m. Inside Options) aan dit schoolgebouw. Nu werden we gevraagd om een deel van de school maximaal circulair én gezond voor de leerlingen te verbouwen en inrichten.

Naar een Healthy Office

Hoe richt je een kantoor tijdens Corona zo gezond en circulair mogelijk in? 

Een voordeel van circulair bouwen is dat levertijden geen probleem zijn. De massief houten deur is een oude jaren ’30 deur, gered van de sloop. Ook een stalen pui met enkel glas is niet weggegooid maar een nieuwe binnenwand geworden. Geen gesleep met metal stud en gipsplaten dus, maar een kant en klare wand in één dag erin gezet.

Béta Lounge met circulaire accenten

Tevreden met de eerste vleugel, nu ook de BETA vleugel aan de beurt.  In de Béta vleugel werden de tussenruimtes ingericht als ‘Chemie lounge’ en ‘Bio lounge’. Het betreft de havo/vwo school Broklede te Breukelen. Samen met Inside Options ontwierp Sandra Risseeuw de nieuwe inrichting. Daarbij is het binnenklimaat een belangrijk aandachtspunt. Het uitgangspunt bij…



Stappenplan Circulair Bouwen