Dit verbouwde zomerhuis is vooral een demonstratieproject waarin men kan ondervinden hoe het is om in een gezond en circulair gebouw te zijn. Het is fraai gelegen in de duinen bij Ouddorp op Goeree-Overflakkee. Het project bestaat uit 2 fasen. Fase 1 betreft de renovatie van het bestaande gebouw, waarvan hier de foto’s te zien zijn.
Fase 2 betreft een rolstoelvriendelijke aanbouw met badkamer, slaapkamer en wasruimte. Hiervan ziet u de fotos bij ‘Casa Circular uitbreiding’
Casa Circular 3.0 staat voor:
- Gezond van binnen
- Circulair gebouwd
- Toekomstbestendig
De hoogste prioriteit was om te zorgen dat het binnen ten minste zo gezond is als buiten. Er is veel aandacht gegaan naar het minimaliseren van schadelijke stoffen in het binnenmilieu (zoals bijvoorbeeld formaldehyde) en voldoende toevoer van verse lucht.
Ook is er gekozen voor een ontwerp met materialen die het binnenklimaat positief beinvloeden. Daartoe is er bijvoorbeeld leemstuc gebruikt, wat onder meer zorgt voor een goede vochtbalans. Ook is er gezorgd voor een prettig werkend en eenvoudig aanpasbaar ventilatiesysteem, voor frisse binnenlucht op de juiste plek.
Gezondheid betekent ook dat de akoestiek en het licht goed zijn. Op diverse manieren zijn er akoestische elementen toegevoegd, die vaak ook een andere functie hebben, zoals het ‘zwaluwenplafond’, zie de foto’s. Deze werkt het plafond af waar voorheen wanden zaten, ook leidingen worden afgewerkt en sfeerverlichting en een akoestische wol is toegevoegd.
In de tweede plaats is onderzocht in hoeverre de circulaire ambities hier haalbaar zijn. Om te beginnen is er gekeken hoe je met zo weinig mogelijk ‘bouwen’ zoveel mogelijk kan bereiken. Nieuwe toevoegingen zijn van circulaire materialen. Restmaterialen zijn voor zover mogelijk hergebruikt. Oude bouwonderdelen of meubels zijn op marktplaats verkocht of hebben een nieuwe functie gekregen. Van de oude voordeur is bijvoorbeeld een eettafel gemaakt en van een andere deur een luifel. Ook zijn oude isolatiematerialen niet weggegooid, om te voorkomen dat ze in de afvalverbranding terecht komen, want brandend piepschuim brengt slechte stoffen in de atmosfeer. De piepschuim platen hebben een plaats binnen het project gekregen waar ze de isolatie verbeteren en waar het lichte gewicht goed van pas kwam. Alwaar nieuwe isolatie nodig was is biobased isolatie toegepast, wat betere eigenschappen heeft dan bijvoorbeeld minerale wol of steenwol.
Ten derde is het gebouw toekomstbestendiger gemaakt. Zo zal het straks ook toegankelijk zijn voor mensen in een rolstoel (hiervoor komt nog een aanbouw). En de installaties zijn zo gekozen en geplaatst dat er in de toekomst gemakkelijk onderhoud en aanpassingen mogelijk zijn, zodat er ooit nog een duurzamere installatie geplaatst kan worden.
Ook de tuin is circulair en gezond aangepakt. Frederieke Dijkman van FDP heeft het voorstel voor de tuin gemaakt. Er is gezocht naar een goede natuurlijke balans en beplanting die positief bijdraagt aan de flora en fauna en de gezondheid van de mensen. Toevoegingen van ‘niet groene onderdelen’ bestaan bijvoorbeeld uit stenen die over waren en stukken boomstam van een te kappen boom (waarvoor in de plaats wel een nieuwe is geplant). De ingrepen van binnenuit zorgen verder dat er veel zicht en toegang tot de tuin is. Inmiddels zijn er reeën en wilde konijnen gespot.
Veel mensen eten graag biologisch omdat ze menen dat dat gezonder is. Maar hoe gezond is de inrichting van de keuken? In dit project hebben we bijvoorbeeld gezorgd voor keukenmeubels met minimale formaldehyde uitstoot, een goede stille luchtafzuiging en koken op inductie (geeft minder fijnstof dan gas). Voor het aanrechtblad is een naadloos zeer hygienisch materiaal gekozen, wat als circulair gezien kan worden. Het aanrechtblad is namelijk goed aanpasbaar en nieuwe aansluitingen kunnen naadloos gemaakt worden.